Skip to main content

Varför är marknadsföring så dyrt och vilken strategi är bäst för ditt företag?

De flesta företag måste förr eller senare inse att marknadsföring är dyrt. När du utformar en ny marknadsföringskampanj eller försöker expandera företaget organiskt får du veta att genomförandet av en strategi kan kosta tusentals om inte tiotusentals kronor och att det kan äta sig in i ditt resultat om du fortsätter att arbeta med den.

Varför är marknadsföring så kostsamt? Är det verkligen värt pengarna?

Vad du får för pengarna

Låt oss börja med att förklara varför marknadsföring är så dyrt. I allmänhet omfattar marknadsföringskostnader bland annat följande:

Löner och mänsklig arbetskraft

Den genomsnittliga lönen för marknadsföringchefer är 70 900 kr per år, enligt Jobbland. De flesta marknadsföringsinitiativ kräver betydande förberedelser och genomförande vilket kräver samarbete mellan många individer. Många av dessa personer är extremt kompetenta och välbetalda.

Begränsade resurser

Vissa marknadsföringsinitiativ bygger på att man utnyttjar begränsade resurser varav åtminstone en del kommer att vara mycket efterfrågade. Det finns t.ex. inte så många reklamskyltar vid sidan av motorvägen och om ett budkrig utbryter kan marknadsföringskostnaderna skjuta i höjden.

Fel, risk, felsökning och stöd

Vissa marknadsförare räknar in kostnader för misslyckanden och risker; om deras första försök misslyckas måste de satsa på nytt och försöka igen. Förutom utgifterna för den första marknadsföringsinsatsen måste vi räkna med fortsatt felsökning och stöd.

Skillnader i prissättning

Det borde också vara självklart att olika typer av metoder kostar olika. Marknadsföring kan vara antingen billig eller vansinnigt dyr beroende på din strategi som vanligtvis beror på aspekter som t.ex:

  • Val av strategi.
  • Vissa metoder kostar mer än andra.
  • TV-reklam är ofta dyr på grund av sin begränsade tillgängligheten och stora efterfrågan.
  • Sökmotoroptimering (SEO) är vanligtvis mindre kostsamt eftersom det finns oändliga möjligheter till tillväxt. Under lämpliga omständigheter kan dock även SEO vara kostsamt.

Skala upp

De flesta marknadsföringsinitiativ skiljer sig åt i storlek; en liten småbutik och ett stort multinationellt företag kommer inte att använda samma metoder eller resurser. Ju större din kampanj är och ju fler personer du försöker övertyga, desto mer måste du spendera.

Frilans, internt eller via en byrå? Du kan genomföra en marknadsföringskampanj själv, anlita en frilansare, anställa någon internt eller samarbeta med en professionell byrå. Var och en av dessa val har unika utgifter samt fördelar och begränsningar. Att arbeta med en frilansare kan till exempel hjälpa dig att spara pengar, men det kan vara svårt att hitta personer som uppfyller dina krav och de kanske inte är pålitliga. En byrå är dyrare, men den är ofta värd pengarna på grund av sin pålitlighet.

Kvalitet och expertis

Man får vad man betalar för i marknadsföring (åtminstone för det mesta). Personer och organisationer med större erfarenhet och kompetens tenderar att ta mer betalt på grund av sina talanger. Därför är en kostsam kampanj ofta en positiv indikation; den innebär att du får den kvalitetstjänst du behöver. Det finns naturligtvis undantag och stora utgifter kan vara orimliga.

Egenskaperna hos ROI

Avkastningen på investeringar är en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du budgeterar och organiserar din marknadsföringsstrategi (ROI). Med andra ord: hur mycket värde får du ut av din kampanj i förhållande till vad du spenderar på den?

Under många omständigheter kommer du inte att kunna kvantifiera din avkastning på investerat kapital förrän du påbörjar kampanjen. Beroende på din tidigare erfarenhet och expertisen och erfarenheten hos de specialister du samarbetar med kan du dock komma fram till en godtagbar uppskattning.

Din avkastning på investerat kapital är viktigare än mängden pengar du spenderar. Anta till exempel att du spenderar 5000 kr på kampanj A och får 10 000 kr i intäkter. I kampanj B spenderar du dock 15 000 kr och får 5 000 kr. Kampanj B är objektivt sett dyrare, men den ger också en mycket större ROI, både procentuellt och totalt sett.

Därför bör du aldrig avfärda idén om en kampanj bara för att den är kostsam.

Att arbeta utan marknadsföring

Vi måste också undersöka möjligheten att driva ett företag utan marknadsföringsstrategi. Det finns exempel på företag som har nått framgång utan att använda konventionell marknadsföring eller reklam (inklusive välkända exempel som AriZona Iced Tea). Utan marknadsföring kommer du dock att förlita dig enbart på mun till mun och rykte för att expandera ditt företag, vilket kan ta lång tid och vara ganska opålitligt. Marknadsföring är praktiskt taget nödvändiga för att de flesta företag ska kunna upprätthålla en kontinuerlig utveckling.

Är det värt det?

Är en dyr marknadsföringsstrategi värd den till synes höga kostnaden? Problemet är helt enkelt för komplext för att kunna reduceras till en enkel lösning. Det finns dock flera förklaringar till den höga kostnaden för marknadsföring i många fall och om du genomför en rättvis kampanj bör du kunna generera en hög avkastning på investeringen och mer än väl förtjäna dina pengar tillbaka. Även om vissa företag kan klara sig med lite eller ingen marknadsföring, kommer de flesta organisationer att dra stor nytta av en marknadsföring även om den verkar dyrt på pappret.

Leave a Reply